torstai 29. tammikuuta 2009

Suklaahimo

Tänään taas iski mieletön suklaan himo!

Toisinaan on ihan pakko lähteä kauppaan pelkästään sen vuoksi, kun sitä on kertakaikkiaan välttämätön saada. Jotkut sanovat sitä makean himoksi, mutta ei se sitä voi olla. Suklaan himoa ei nimittäin voi korvata esim. irtokarkeilla tai jollain muulla makealla. Silloin kun suklaata tekee mieli niin, että mieli tulee levottomaksi, siihen ei auta yhtään mikään muu kuin suklaa. Siksipä onkin paljon tutkittu ja usein sille kannalle kallistuttu, että aivojen serotoniinitaso on alhainen, kun suklaata on nk. "pakko" saada. Kun himon saa tyydytettyä, on olo taas normaali, eikä pitkään aikaan tule uudelleen sen tarvetta.

Liikunnalla sanotaan myös olevan tärkeä merkitys suklaan, kuten muidenkin mielihyvää tuottavien aineiden välttämisessä. Liikunta aiheuttaa elimistössä ja aivoissa samoja hormooneja, joiden puute saa esim. suklaata himoitsemaan.Artikkeli aiheesta Uusi Suomi lehdessä 12.11.2008

"Uuden tutkimuksen mukaan 15 minuutin kävely taltuttaa suklaanhimon, kertoo brittilehti Telegraph.

Lehden mukaan tutkimuksella on ensi kertaa osoitettu, että liikunta voi auttaa ruokaan liittyviin mielitekoihin. Jo aiemmin on osoitettu, että liikunta auttaa esimerkiksi tupakanhimoon ja päihderiippuvuuteen.

Nyt Exeterin yliopiston tutkijat havaitsivat, että 15 minuuttia kävelyä riittää suklaanhimon tyrehdyttämiseen. Tutkijoiden mukaan saattaa olla, että liikunta vaikuttaa sellaisiin aivojen kemikaaleihin, jotka säätelevät mielialaa ja mielitekoja. Tutkijoiden mukaan havainnot auttavat sellaisia ihmisiä, joiden on vaikea hillitä mielitekojaan ja jotka haluavat pudottaa painoa.

Tutkimuksessa 25 säännöllisesti suklaalla herkuttelevat henkilöt joko menivät 15 minuutin kävelylle tai lepäsivät sattumanvaraisessa järjestyksessä. Sen jälkeen heidän piti tehdä asioita, jotka normaalisti herättävät suklaanhimon, kuten avata suklaapatukka. Liikunnan jälkeen suklaanhimo oli pienempi kuin levon jälkeen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti